Sitemap

Bij iedereen zal de contour van de buikwand in de loop der jaren veranderen, alleen al door het natuurlijke verlies van de elasticiteit van de huid wordt de buikwand slapper. Andere beïnvloedende factoren zijn lichaamsbouw, lichaamsgewicht (lokale of algemene vetophoping) en eventuele zwangerschappen met uitrekken van de rechte buikwandspieren. Bij mensen die veel kilo’s zijn kwijtgeraakt, kan zelfs een zogenaamde vetschort ontstaan. Hierbij hangt de uitgerekte huid en onderhuids vetweefsel als een soort schort aan de onderbuik.

De klachten van een veranderde buikwandcontour verschillen. Soms is het grootste probleem schaamte: men wordt bijvoorbeeld ten onrechte aangesproken op zwangerschap, men vindt geen passende kleding of schaamt zich ten opzichte van de partner. Soms zijn er mechanische bezwaren: kleding knelt en ook kan er rugpijn ontstaan als gevolg van een verkeerde belasting van de lendenspieren.

Een operatieve correctie van de contour van de buikwand moet vooral niet gezien worden als een mogelijkheid om af te vallen. Bij overgewicht moet men daarom eerst proberen op een normaal gewicht te komen, omdat overgewicht de kans op complicaties vergroot en het resultaat van een buikwandcorrectie nadelig beïnvloedt.

Er bestaan verschillende technieken om een buikwand te corrigeren. Doorgaands wordt de keuze voor een bepaalde behandeling bepaald door de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, waarbij vooral gelet wordt op de elasticiteit van de huid, de conditie en het aspect van de rechte buikwandspieren en op de mate van lokale vetophoping.

LIPOSCULPTUUR

Bij personen met een goede huidelasticiteit, strakke rechte buikwandspieren en een lokale vetophoping van de onderbuik is liposculptuur de aangewezen methode van behandelen. Hierbij wordt eerst in het te behandelen gebied een vloeistof ingespoten en vervolgens met een zeer dunne liposuctiecanule het lokale vet weggezogen. De duur van de ingreep bedraagt ongeveer 45 tot 60 minuten en deze ingreep gebeurt onder volledige verdoving. De risico’s verbonden aan deze ingreep zijn minimaal, men heeft postoperatief vaak weinig klachten en het herstel is vlot.

Na afloop van een liposculptuur krijgt men de raad een speciale panty (lipopanty) te dragen. Deze broek zorgt voor een zekere druk op het behandelde gebied waardoor er minder blauwverkleuring optreedt en op langere termijn voor een meer egale afslanking van het behandelde gebied zorgt. Een dergelijke broek moet men een 4-tal weken dragen.

The BeauCare quality
  • 1 jaar waarborg op ingreep Kliniek BeauCare
  • 10 jaar waarborg borstimplantaten Kliniek BeauCare
  • Garantie Award Kliniek BeauCare

MINI-BUIKWANDPLASTIEK

Bij personen met een minder goede huidelasticiteit, minder strakke rechte buikwandspieren in het gebied onder de navel en een zekere vorm van lokale vetophoping is een mini-buikwandplastiek eventueel gecombineerd met liposuctie de aangewezen behandeling. Hierbij worden de huid en het onderhuidse vetweefsel via een dwarse snede in de onderbuik (onder de bikinilijn) losgemaakt van de buikwand tot aan de navel. De twee rechte buikspieren in het midden van de buikwand worden weer strak naar elkaar toe gehecht. Vervolgens wordt de losgemaakte laag strak naar beneden getrokken en, nadat het overtollige weefsel is verwijderd, gehecht.

Deze behandeling kan verder eventueel gecombineerd worden met een liposuctie van lokale vetophopingen in de nabije omgeving (bovenbuik / flank). De duur van de operatie is ongeveer 60 tot 75 minuten. Het voordeel van deze behandeling is dat deze minder ingrijpend is dan een totale buikwandplastiek, minder littekens geeft (geen litteken rond de navel) en een redelijk vlot herstel laat zien.

BUIKWANDPLASTIEK

Bij een patiënt met een slechte huidelasticiteit en/of met uitgerekte rechte buikspieren is een volledige buikwandplastiek de aangewezen behandeling. Via een dwarse snede onder de bikinilijn wordt de huid samen met het onderhuidse vetweefsel losgemaakt van de buikwand tot aan de ribbenboog. De navel wordt losgemaakt van de buikhuid, en de twee rechte buikspieren worden zonodig in het midden van de buikwand weer strak aan elkaar gehecht. Hierna wordt het overtollige weefsel verwijderd en wordt de wond gehecht. Tenslotte wordt de navel opnieuw in de strak getrokken buikhuid gehecht.

Een volledige buikwandcorrectie duurt ongeveer 120 tot 180 minuten. Deze ingreep kan eventueel ook gecombineerd worden met liposuctie van lokale vetophopingen in de nabije omgeving.

Na afloop van een buikwandplastiek krijgt men vaak een speciaal korset aangemeten om oedeem te beperken, en moet men een of meerdere dagen in bed liggen met de knieën gebogen om de spanning op de wond te verminderen. Men adviseert het korset verder gedurende 3-6 weken te dragen, vooral wanneer de twee rechte buikwandspieren strak aan elkaar gehecht zijn. Verder worden bij een buikwandplastiek drains (=buisje voor afvloei van wondvocht) in de wond achtergelaten om overtollig wondvocht en bloed uit het wondgebied af te voeren. Deze drains kunnen meestal na twee tot vijf dagen worden verwijderd.

abdominoplastie: MOGELIJKE COMPLICATIES

Na een liposculptuur is het ontstaan van kleine bloeduitstortingen te verwachten, een grote bloeduitstorting komt soms voor en wondinfectie is eerder zeldzaam. Na een buikwandplastiek is het ontstaan van een bloeduitstorting ook de meest voorkomende complicatie, lokale wondinfecties worden iets meer gezien dan bij een liposculptuur (5-7%).

abdominoplastie: RESULTAAT

Na 6 tot 12 weken is het eindresultaat goed te beoordelen. Na een jaar krijgt de buik zijn definitieve uitzicht. Er kunnen geringe verschillen zijn ontstaan in de dikte van het resterende onderhuidse vetweefsel.

De steekgaatjes van de liposculptuur zijn uiteindelijk nauwelijks zichtbaar als een klein litteken. Na een buikwandplastiek is de buik meestal vlak na de operatie. Het horizontale litteken van onderbuik wordt meestal na enige tijd wat breed, en soms ook wat rood en dik maar later vervlakt en verbleekt dit litteken vrijwel altijd. Het litteken rond de navel is doorgaans onopvallend.

Het is verstandig de littekens regelmatig in te smeren met een hydraterende huidcrème en te masseren gedurende een periode van enige maanden omdat dit de littekens soepel maakt.

Omdat de huid tijdens een buikwandplastiek over een groot gebied van de buik is losgemaakt verdwijnt het gevoel in de buikhuid tijdelijk. Dit veroorzaakt een vreemd gevoel bij het aanraken, maar herstelt zich grotendeels in de loop van de volgende maanden.

Indien u overgewicht hebt raden we u aan eerst af te vallen, het resultaat van de ingreep zal dan veel mooier en bevredigender zijn.

Ontdek Kliniek BeauCare in foto's