Home Ingrepen Mastopexie
Sitemap

Mastopexie, ook wel bekend als een borstlift, is een chirurgische ingreep om verslapte of hangende borsten opnieuw vorm te geven en te liften.

Mastopexie kan worden aanbevolen als je borsten beginnen te verslappen door gewichtsverlies, verlies van elasticiteit door veroudering, zwangerschap of borstvoeding. Deze factoren kunnen zorgen voor een verlies van stevigheid en elasticiteit in het borstweefsel. Hierdoor ontstaat vaak een diepe plooi onder de borst en ligt de tepel vaak lager dan deze plooi.

Het is belangrijk om te weten dat mastopexie de grootte van je borsten niet significant verandert. Als dat nodig is, kan de ingreep gecombineerd worden met een borstvergroting of borstverkleining. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn voordat je een gespecialiseerde arts raadpleegt. Zo kan je arts al je vragen objectief beantwoorden en je helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Meer informatie
Over de kwaliteit van onze services

Mogelijke resultaten van mastopexie

Het belangrijkste doel van een mastopexie is om de natuurlijke positie en vorm van je borsten te herstellen. Dit wordt gedaan door overtollige huid te verwijderen en de omliggende weefsels aan te spannen.

Stevigere borsten die niet langer doorhangen

Als je borsten hun elasticiteit en stevigheid verliezen door leeftijd, zwangerschap, borstvoeding of gewichtsveranderingen, kunnen ze slap of hangend worden.

Mastopexie corrigeert dit door de weefsels aan te spannen, waardoor je borsten steviger aanvoelen en er steviger uitzien.

Til de borsten op en verander de positie van de tepels

Tijdens je consult bespreek je met je chirurg hoe hoog je borsten moeten worden opgetrokken om ervoor te zorgen dat de tepels correct worden teruggeplaatst.

Het is belangrijk om te weten dat de exacte vorm van je borsten na een mastopexie kan variëren afhankelijk van factoren zoals je individuele anatomie, de gebruikte operatietechniek en de genezing na de operatie.

De vorm of het uiterlijk van je borsten veranderen

Naast het liften van je borsten kan mastopexie ook de symmetrie, rondheid en projectie van je borsten verbeteren. Symmetrie betekent dat beide borsten in grootte en vorm overeenkomen. Rondheid verwijst naar de volheid van de borst, vooral in het bovenste gedeelte. Projectie gaat over hoe ver de borst uitsteekt van de borstkas.

Mastopexie en postoperatieve zorg

Mastopexie is een belangrijke beslissing die goed doordacht en voorbereid moet worden. Als je overweegt je borsten te laten liften, is het belangrijk om je eerst goed te informeren en je vragen voor te bereiden.

Tijdens het eerste consult bespreek je je verwachtingen en zorgen met de chirurg. Samen nemen jullie een weloverwogen beslissing over de gewenste grootte en vorm van je borsten. De operatie wordt pas gepland nadat je je geïnformeerde toestemming hebt gegeven.

« VERLIES VAN GEVOELIGHEID IN DE BORSTEN EN TEPELS MOGELIJK NA EEN FACELIFT? »

In sommige gevallen wordt de tepel of borst minder gevoelig. Soms kan de gevoeligheid van de tepel juist toenemen. Over het algemeen worden de tepel en/of borst na een paar maanden weer gevoelig.

Mastopexie chirurgie

De mastopexie wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg die twee incisies maakt: een rond het tepelhof en een andere in een verticale lijn van het tepelhof naar de onderste borstplooi.

Tijdens de ingreep wordt overtollige huid verwijderd en wordt het klierweefsel strakker getrokken. De tepel en het tepelhof blijven in contact met het klierweefsel en worden naar een hogere positie verplaatst. De huid boven de tepel wordt daaronder strakgetrokken, waardoor je borsten een stevigere en hogere vorm krijgen.

Bij ernstige borstptose, waarbij je borsten bijzonder slap zijn, kan meer huid worden verwijderd tijdens de operatie. Dit kan extra littekens veroorzaken, maar is noodzakelijk om een bevredigende borstvorm te bereiken.

Voor patiënten die dat willen, kan de mastopexie gecombineerd worden met een tepelcorrectie of tepelhofverkleining. Ook kan er een borstimplantaat worden toegevoegd.

Postoperatieve zorg na mastopexie

Tijdens de operatie worden zeer fijne hechtingen gebruikt om de zichtbaarheid van littekens te minimaliseren. In het begin kunnen de littekens roodachtig zijn, maar deze verkleuring verdwijnt geleidelijk.

De hechtingen worden meestal 12 tot 14 dagen na de operatie verwijderd. Om de genezing te bevorderen, is het aan te raden om de littekens in te masseren met een vochtinbrengende crème nadat de hechtingen zijn verwijderd. Dit helpt de genezing te versnellen en de zichtbaarheid van littekens te verminderen.

Afhankelijk van de operatietechniek kunnen er drains onder de huid worden geplaatst om lichaamsvocht af te voeren. Deze drains worden meestal 2 tot 3 dagen na de operatie verwijderd. Een maand na de operatie moet je een steunbeha dragen. Deze beha wordt direct na de operatie aangebracht om je borsten optimaal te ondersteunen. Het is belangrijk om arm- en schouderbewegingen de eerste weken te beperken om belasting van het geopereerde gebied te voorkomen.

Het is ook raadzaam om sporten en zwaar tillen te vermijden tijdens deze periode om een optimale genezing te garanderen. In uitzonderlijke gevallen kan de chirurg het litteken van de mastopexie licht corrigeren. Afhankelijk van de operatietechniek wordt deze correctie onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en leidt dit altijd tot bevredigende resultaten.

« Hoe lang zijn de littekens van een mastopexie zichtbaar? »

Onze plastisch chirurgen gebruiken een geavanceerde techniek waardoor littekens vrij onzichtbaar zijn na één jaar.

De eerste maanden na een borstcorrectie kunnen de littekens rood en gezwollen zijn. Na verloop van tijd zal de roodheid afnemen en zal er nog een wit lijntje overblijven.

Risico’s van mastopexie

Over het algemeen zijn de risico’s van een mastopexie zeer beperkt, maar in de volgende gevallen raden we een operatie af:

  • Roken verhoogt het risico op genezingsproblemen aanzienlijk.
  • Systemische ziekten zoals diabetes, obesitas, hartproblemen, en hoge bloeddruk hebben allemaal een hoger risico op genezingsproblemen door verminderde bloedtoevoer.
  • De hoogte van de tepel: hoe lager de positie, hoe groter het risico op problemen met het gevoel of de bloedtoevoer naar de tepel.

Zoals bij elke chirurgische ingreep brengt mastopexie risico’s met zich mee. Je plastisch chirurg zal je informeren over de mogelijke risico’s van deze ingreep, rekening houdend met je persoonlijke situatie.

Verschil tussen mastopexie en borstverkleining

Mastopexie en borstverkleining zijn twee verschillende chirurgische ingrepen met verschillende doelstellingen. Mastopexie kan helpen om de vorm en positie van je borsten te verbeteren, maar verandert niets aan hun grootte.

Een borstverkleining is een ingreep om je borsten te verkleinen. Hierbij worden overtollig borstweefsel, vet en huid verwijderd om een borstomvang te krijgen die meer in verhouding staat tot de rest van je lichaam. Deze twee ingrepen kunnen soms samen worden uitgevoerd als je je borsten wilt verkleinen en tegelijkertijd de positie en vorm ervan wilt verbeteren.

Lees meer over borstverkleining

Borst: Prijs

Borstvergroting met Cohesieve Siliconengel gevulde micro getextureerde prothesen van 200 tot 600cc 3300
incl. BTW
Vervangen van borst prothesen 3300
incl. BTW
Borstreductie 3600 – 4950
incl. BTW
Borstlift zonder prothesen 3600 – 4650
incl. BTW
Borstlift in combinatie met prothesen 5950 - 6950
incl. BTW
Kapselvoming meerprijs 950
incl. BTW
Ontdek Kliniek BeauCare in foto's

[cookie-bar]