Home Ingrepen Procedure voor borstvergroting
Sitemap

Een borstvergroting kan een oplossing zijn voor vrouwen die ontevreden zijn over hun borsten, maar er moet wel goed over worden nagedacht en de gevolgen moeten goed worden begrepen.

Een borstvergroting is een chirurgische ingreep om het volume en/of de stevigheid van de borsten te vergroten. Het wordt vaak overwogen door vrouwen die ontevreden zijn over het uiterlijk van hun borsten, of het nu gaat om het volume of de vorm.

Het is belangrijk op te merken dat deze beslissing niet lichtvaardig moet worden genomen. De resultaten van een borstvergroting zijn definitief. Hoewel de ingreep ongedaan kan worden gemaakt, is daarvoor een nieuwe operatie nodig. Bovendien wordt de operatie zelden vergoed door de sociale zekerheid, behalve in bepaalde specifieke medische gevallen.

Tijdens je eerste consult kan onze chirurg je helpen om de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Veel voorkomende aandoeningen en omstandigheden voor borstvergroting

Een borstvergroting is een chirurgische ingreep die om verschillende redenen kan worden overwogen. Over het algemeen wordt een borstvergroting overwogen als de natuurlijke groei van de borsten is voltooid, wat al vanaf de leeftijd van 18 jaar kan zijn. Veel vrouwen overwegen de ingreep nadat ze kinderen hebben gekregen, meestal tussen de 30 en 40 jaar.

We gaan er altijd van uit dat een vrouw een borstoperatie overweegt omdat ze ontevreden is over hoe haar borsten eruitzien. De wens om een borstoperatie te laten uitvoeren mag niet worden beïnvloed door bijvoorbeeld een partner te behagen of te behouden.

Omdat elke vrouw haar lichaam anders ervaart, is het begrip ‘ideale maat’ voor borsten zeer subjectief en is de beoordeling ervan een zeer persoonlijke aangelegenheid. Wat de ene vrouw bijvoorbeeld ’te klein’ vindt, kan door een andere vrouw als ‘normaal’ worden beschouwd.

Het is daarom belangrijk om van geval tot geval te bepalen of de borsten te klein zijn of te weinig stevigheid hebben en of het redelijk is om een borstoperatie te overwegen om de situatie te verhelpen.

« WANNEER MAG IK MIJN BABY TERUG OPTILLEN? »

Afhankelijk van het gewicht van de baby, dien je minstens vier weken voorzichtig te zijn bij het tillen.

Borstvergroting na een bevalling of gewichtsverlies

Of de borsten zijn altijd al onder- of overontwikkeld geweest, of ze zijn in de loop der jaren minder stevig geworden, bijvoorbeeld na een of meer zwangerschappen.

Een borstvergroting kan worden overwogen na een bevalling, aanzienlijk gewichtsverlies of bij vrouwen die kleine borsten hebben door een gebrek aan weefsel.

Borstvergroting bij hypoplasie van de borst

Borsthypoplasie is een aandoening waarbij het volume van de borsten onvoldoende ontwikkeld is in verhouding tot de morfologie van de patiënt.

Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende ontwikkeling van de klier in de puberteit, of het kan secundair optreden als gevolg van volumeverlies van de klier door zwangerschap, gewichtsverlies, hormonale verstoringen, enz.

Volumeverlies kan ook gepaard gaan met ptosis, d.w.z. ‘doorhangende’ borsten met verzakking van de klier, zwelling van de huid en te lage tepels.

Veel patiënten ervaren hypoplasie van de borsten als een aanval op hun vrouwelijkheid, wat kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en een gevoel van onbehagen dat diep en zelfs een complex kan zijn. Voor sommigen van hen kan een borstvergroting de oplossing zijn.

Procedure en te volgen stappen voor een borstvergroting

Borsten bestaan uit verschillende elementen, waaronder vetweefsel, klierweefsel, bloedvaten, zenuwen, melkkanalen en lymfeklieren. Ze bevatten echter geen spierweefsel, wat betekent dat lichaamsbeweging of zalven hun volume of vorm niet kunnen veranderen.

Bovendien wordt het gebruik van hormonale behandeling om borsten te vergroten afgeraden vanwege de ernstige bijwerkingen.

De enige methode die een effectieve en bevredigende borstvergroting garandeert, is een operatie. Kliniek BeauCare voert echter geen natuurlijke borstvergroting uit door lipofilling, maar geeft de voorkeur aan borstimplantaten.

Meer informatie
Over de kwaliteit van onze services

Eerste consult voor borstvergroting

Tijdens het eerste consult zal de cosmetisch chirurg de volledige procedure voor borstvergroting met je doornemen: de voordelen, mogelijke risico’s van de operatie en de nazorg. Hij of zij zal ook naar je motivatie luisteren en al je vragen beantwoorden.

Daarnaast zal de chirurg je verschillende soorten borstimplantaten laten zien, aangezien deze variëren in vulling, vorm, grootte en oppervlaktetype. Samen zullen jullie het profiel en volume van de borstimplantaten kiezen.

Om het gewenste resultaat van de borstvergroting te bereiken, zal de plastisch chirurg vragen naar je medische voorgeschiedenis en je lichamelijke conditie beoordelen. Samen met jou zal hij de beste oplossing vinden om een bevredigend resultaat te garanderen.

Borstvergroting chirurgie

Een borstvergroting is een chirurgische ingreep die onder algehele narcose plaatsvindt en ongeveer een uur duurt. Na de ingreep kunnen patiënten over het algemeen dezelfde dag nog naar huis, hoewel het raadzaam is om zich te laten vergezellen.

Tijdens de ingreep worden de door de patiënt gekozen borstimplantaten retromusculair of retroglandulair ingebracht. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen, die in detail worden uitgelegd tijdens het eerste consult met de chirurg.

Ook wat betreft de incisie voor het inbrengen van de implantaten zijn er twee belangrijke technieken. De eerste, bekend als de ‘submammaire’ techniek, is de meest voorkomende. Hiermee kunnen grotere implantaten worden ingebracht en blijft er een onopvallend litteken achter in de borstplooi.

Bij de tweede techniek wordt een incisie gemaakt op de overgang tussen het tepelhof en de normale huid. Deze techniek maakt weliswaar een zeer discreet litteken mogelijk, maar beperkt de grootte van de borstimplantaten die kunnen worden ingeplant vanwege de kleine incisie. Bovendien is het risico op infectie bij deze techniek iets groter dan bij andere methoden.

Postoperatieve zorg na een borstvergroting

Na de operatie wordt een waterdicht verband aangebracht, samen met een specifieke ondersteunende beha. Deze beha is essentieel om de nieuwe vorm van je borsten te ondersteunen en oedeem onder controle te houden.

De eerste vier dagen na de operatie zijn over het algemeen pijnlijk, vooral als de plaatsing submusculair is. Om deze symptomen te verlichten, zal je een geschikte pijnstiller voorgeschreven krijgen. Rust wordt aanbevolen gedurende enkele dagen na de borstvergroting. De meeste vrouwen kunnen een week na de ingreep weer aan het werk.

Bij inbrenging via de oksel wordt gedurende 24 uur een Redon-drain geplaatst. De ondersteunende beha moet gedurende een maand dag en nacht gedragen worden. Bij ronde borstimplantaten kan de beha vanaf de tweede dag kort worden afgedaan om te douchen of te wassen. Voor anatomische borstimplantaten moet de beha echter pas na 7 dagen worden verwijderd om een optimale positionering van het implantaat te garanderen.

Twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. Vanaf dan wordt geadviseerd om de littekens voorzichtig te masseren met een vochtinbrengende crème, die het genezingsproces kan versnellen. Sporten, zware inspanning, rekken en slapen op de buik worden afgeraden tot 6 weken na de operatie.

Het is belangrijk om te weten dat de resultaten van een borstvergroting pas na 6 maanden kunnen worden beoordeeld. Tegen die tijd is het oedeem volledig verdwenen en heeft de borstspier zich aangepast aan de nieuwe vorm van de borsten.

Risico’s en mogelijke complicaties

Hoewel complicaties na een borstvergroting zeldzaam zijn, zijn er toch enkele risico’s, zoals infectie, de kapselvorming, plooien of rimpels, en problemen met genezing.

Lees meer over mogelijke complicaties na een borstvergroting

Vragen en antwoorden over borstvergroting

Bekijk onze veelgestelde vragen
Ontdek Kliniek BeauCare in foto's

[cookie-bar]