Ingrepen   Siliconen prothesen

Borstimplantaten bestaan er in alle maten en gewichten. Alle omhulsels zijn gemaakt van silicone, maar kunnen verschillen qua vorm, maat, oppervlak en vulling. Hieronder kunt u kennismaken met de voornaamste soorten prothesen, hun respectievelijke voor- en nadelen en onze voorkeuren.

Vulling van de siliconen prothesen

Siliconen prothesen met vloeibare gel

Er bestaan twee soorten siliconen prothesen: gevuld met vloeibare en gevuld met cohesieve siliconengel. De siliconen prothesen met vloeibare gel zijn het oudste type borstimplantaten. In de jaren negentig deden hierover echter de wildste verhalen de ronde. De siliconen prothesen werden zelfs een tijdje verboden in de Verenigde Staten. Ondertussen heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er geen enkel verband is tussen siliconen prothesen en borstkanker of andere ziektes.

De siliconen prothesen gevuld met vloeibare siliconengel voelen het soepelst en meest natuurlijk aan. Doordat de siliconengel in rechtopstaande positie onderaan komt te zitten, ziet het implantaat er eerder druppelvormig uit.

Bij scheurtjes in dit type prothesen komt de vloeistof makkelijk vrij en is ze moeilijk te verwijderen. Op zich is dit echter niet gevaarlijk.

Siliconen prothesen met cohesieve of vaste gel

De vaste of cohesieve siliconengel voelt nauwelijks steviger aan dan haar vloeibare tegenhanger en wordt dan ook steeds vaker gebruikt. Lekken zijn uitgesloten bij dit type siliconen prothesen, zelfs na eventuele scheurtjes in het omhulsel van het borstimplantaat. Kwalitatief zijn dit type siliconen prothesen de beste optie. Ze worden dan ook erg aanbevolen door ons team.

Siliconen prothese met fysiologische zoutoplossing

De prothese gevuld met een fysiologische zoutoplossing was zeer populair in de jaren negentig. Dit, naar aanleiding van de ophef rond de siliconen prothesen. Dit type prothese wordt pas in het lichaam zelf gevuld met zout water. De vloeistof wordt via een slangetje ingebracht en het implantaat wordt afgesloten met een ventieltje. Hierdoor kunnen de prothesen via een kleinere incisie in het lichaam gebracht worden.

Bij lekken wordt het zout water probleemloos in het lichaam opgenomen. Door de afsluiting met een ventieltje komt lekkage echter vaker voor dan bij andere borstprotheses, wat asymmetrie van de borsten tot gevolg kan hebben.

Bovendien voelen dit soort protheses relatief onnatuurlijk en klotsend aan.
Daarnaast zijn de borstimplantaten met een fysiologische zoutoplossing bijna altijd gladwandig, wat een hoger risico op kapselvorming met zich meebrengt.

Monobloc prothese gevuld met hydrogel

De zogenaamde monobloc prothese bestaat uit een siliconen omhulsel opgevuld met hydrogel. Deze gel bevat 95% water en 5% suikeroplossing. Het probleem met de monobloc prothese is het risico bij lekkage. Enerzijds kan de hydrogel uit de siliconen prothese lekken. Anderzijds zuigt de hydrogel bij een lek soms water op uit het lichaam. Hierdoor kunnen de borsten erg gaan opzwellen.

Vorm van de siliconen prothesen

Ronde borstimplantaten

Onze chirurgen geven de voorkeur aan ronde borstprothesen. Ronde siliconen prothesen zijn ideaal voor vrouwen met reeds lichtjes uitgezakte borsten. Het volume zit dan automatisch al meer onderin de borst. Een ronde prothese vangt dan het tekort op bovenaan de borst en geeft mooie, natuurlijke resultaten.

Bij een staande positie wordt de ronde prothese eerder druppelvormig. Dit effect wordt nog versterkt door een submusculaire plaatsing van het borstimplantaat. De ronde prothese wordt afgeraden bij vrouwen met een dunne huid en weinig borstweefsel.

Anatomische borstimplantaten

Dit type borstimplantaat geeft iets minder vulling bovenaan de borst, wat vooral bij een grotere borstvergroting een zeer natuurlijk resultaat oplevert.

Voor de plaatsing van deze borstimplantaten, moet er echter een grotere incisie gemaakt worden, wat een groter litteken met zich meebrengt. Bovendien hebben de druppelvormige implantaten soms de neiging te gaan draaien.

Oppervlak van de siliconen prothesen

Gladde borstprothese

Oorspronkelijk waren de siliconen prothesen glad. Bij deze prothesen treedt er meer kapselvorming op. Onze plastisch chirurg gebruikt dus enkel borstimplantaten met een geruwd oppervlak.

Ruwe borstprothese

Met een geruwde prothese loopt u slechts 2 tot 3% risico op kapselvorming. Bovendien beperkt een ruw oppervlak de kans op het ronddraaien van een borstimplantaat.

Soorten siliconen prothesen

Soorten siliconen prothesen

Soorten siliconen prothesen

Soorten siliconen prothesen

Bekijk hier de foto’s van siliconen prothesen