Home Neuscorrectie (Rhinoplastie)
Sitemap

Volgens een bepaalde leer ligt de neus ideaal gesproken tussen twee lijnen, die vanuit de binnenste ooghoek naar beneden lopen. De middellijn van de neusbasis is recht en de breedte van de neusbasis valt binnen de binnenste ooghoeken.

Soms kan de afwijking hiervan zo groot zijn, dat je het storend vindt. Sommigen vinden bijvoorbeeld dat een neus met een bobbel een mooi gelaat ontsiert. Je kunt je neus ook te groot, te klein, te lang of te breed vinden in verhouding tot de rest van je gezicht. In deze gevallen is sprake van een probleem van esthetische aard.

Ook lichamelijke problemen kunnen aanleiding geven tot een neuscorrectie. Als de vorm van de neus niet correct is, kan dit leiden tot verstoppingen of hoofdpijn. Doet dit probleem zich met enige regelmaat voor, dan kan een plastische ingreep wenselijk zijn. Het uiterlijk van de neus kan ook veranderen naarmate je ouder wordt. Met het verstrijken van de jaren wordt het kraakbeen namelijk dunner en neemt de elasticiteit ervan af.

Plastische chirurgie van de neus is ingrijpend wegens de complexe anatomie van dit orgaan. Door de sterke psychische invloed op het zelfbeeld is een verandering van de neusvorm vaak een emotionele gebeurtenis. Zorgvuldige analyse van de bestaande vorm, de klachten daarover en de gewenste verandering is noodzakelijk om tot de beste resultaten te komen.

Neus correctie is een cosmetisch chirurgische ingreep waarmee de grootte en de vorm van de neus veranderd kunnen worden. De neus correctie loopt uiteen van een eenvoudige ingreep aan de neustip of neusvleugels tot gecompliceerde operaties aan de neusbrug of de hele neus.

The BeauCare quality
  • 1 jaar waarborg op ingreep Kliniek BeauCare
  • 10 jaar waarborg borstimplantaten Kliniek BeauCare
  • Garantie Award Kliniek BeauCare

Ook speelt leeftijd een rol. Een plastisch chirurg zal als regel aanraden pas een neuscorrectie te laten uitvoeren als het gelaat geheel volgroeid is. Dit is rond het achttiende levensjaar het geval. Een bovengrens is er eigenlijk niet. Met het verstrijken van de jaren wordt het kraakbeen dunner en neemt de elasticiteit ervan af. Dit verandert het uiterlijk van de neus. Een neuscorrectie kan daarom ook op latere leeftijd plaatsvinden.

De Ingreep

Er bestaan twee manieren om een esthetische neuscorrectie te doen:

Een gesloten neusplastiek laat aan de buitenkant geen littekens zien maar beperkt de mogelijkheden om de neustip te veranderen. Met deze techniek kan ook de neushump gecorrigeerd worden.

Een open neusplastiek geeft een veel beter zicht op de kraakbeenstructuren van de neus. Daardoor kan de tip veel nauwkeuriger bijgewerkt worden. Het littekentje is na enkele weken al niet meer zichtbaar. Een open tip correctie veroorzaakt iets langduriger zwelling van de neus omdat de lymfedrainage meer verstoord wordt.

Bij verkleining van de neusvleugels worden stukjes huidweefsel aan de onderkant van de neusvleugels verwijderd. De hechtingen zullen precies in de plooi tussen de neus en de wangen worden gemaakt. Hierdoor zullen er geen zichtbare sporen van de ingreep te zien zijn.

Postoperatieve zorgen voor een rhinoplastie

In de neus worden twee tampons geplaatst om eventueel bloedverlies op te vangen. Deze tampons blijven best 24 uur ter plaatse. Vaak wordt er na een rhinoplastie een spalk op uw neus geplaatst. Deze moet ongeveer 7 tot 10 dagen blijven zitten. In tussentijd is douchen wel gewoon mogelijk.

De tampons in de neus verplichten om tijdelijk door de mond te ademen. Omdat dit een droge mond en keel geeft, is het belangrijk voldoende te drinken. Als de tampons zijn verwijderd, is het mogelijk de neusgaten voorzichtig schoon te maken en met wat zalf te verzorgen. Omdat het slijmvlies dan nog is opgezwollen van de operatie, kan de neus nog enige tijd verstopt blijven. Een zoutoplossing verhelpt dit probleem. Het is raadzaam de neus de eerste twee weken niet te snuiten. Ophalen en voorzichtig “uitsnuiven” met open neusgaten mag wel.

Het is normaal dat het gezicht na een neuscorrectie gezwollen en verkleurd is en ook dat deze effecten in de eerste 48 uur na de ingreep nog wat erger worden. De zwelling kan aan de ene kant erger zijn dan aan de andere, ook als de neuscorrectie symmetrisch is uitgevoerd. Op twee kussens slapen en overdag zoveel mogelijk opzitten en rondlopen, bevordert de doorbloeding. De zwelling en verkleuring verdwijnen dan zo snel mogelijk. Als het verband eraf mag, is het resultaat van de ingreep zichtbaar. Na twee weken is de verkleuring meestal verdwenen. De meeste mensen pakken dan hun dagelijkse bezigheden weer op.

Medicijngebruik is alleen in overleg met de plastische chirurg toegestaan, omdat sommige medicijnen het bloed verdunnen. Bij pijn volstaat doorgaans een paracetamol-tablet. Kleding die over het hoofd moet worden aangetrokken, is in de eerste weken ongemakkelijk. Bukken, tillen en zware inspanning verrichten geven teveel druk op het hoofd. Het is dus beter deze handelingen te vermijden. Wees de eerste zes weken ook voorzichtig met sporten. Een bril dragen is in de eerste weken alleen mogelijk als deze met een pleister op het voorhoofd hangt.

Tot slot kan de neustip enkele maanden tot een jaar na de ingreep gevoelloos zijn. Dit gaat vanzelf over.

Risico’s van een Neuscorrectie

Mits goed uitgevoerd zal een neuscorrectie in de regel geen problemen opleveren. Het blijft echter wel een ingreep, met de gebruikelijke risico’s die daarbij horen. Verliest de cliënt veel helderrood bloed, dan moet hij of zij contact opnemen met de plastisch chirurg. Hetzelfde geldt als de neus na twee dagen nog geheel verstopt is, als de lichaamstemperatuur 48 uur na de ingreep nog 38ºC of meer is en als de gehele wondrand rood en gezwollen wordt.

Specifieke risico’s van een neuscorrectie zijn een langdurig verdoofd gevoel in de neuspunt, een verminderd reukvermogen of verlies van reukvermogen. Vanwege de grote variatie in problemen en een even grote variatie in heelkundige oplossingen wordt een neuscorrectie als een van de moeilijkere operaties in de plastische chirurgie beschouwd

Resultaat van een neuscorrectie

De verbetering van de vorm van de neus is al snel te zien. Na verloop van enkele maanden wordt het resultaat alleen maar mooier, omdat de zwelling dan geheel verdwijnt. Het aanvankelijke gevoel van teleurstelling, dat mensen na een neusoperatie soms overvalt, is dan snel voorbij. Bedenkt dus wel dat een neuscorrectie geen ingreep is die snel resultaat biedt. Mensen die zich hiervan bewust zijn en die reële verwachtingen koesteren van de verbetering die de ingreep kan bieden, zijn doorgaans heel gelukkig dat ze de neusoperatie hebben ondergaan.

Ontdek Kliniek BeauCare in foto's

[cookie-bar]