Verdoving is steeds noodzakelijk bij iedere esthetische of cosmetische chirurgische ingreep. Af en toe is een lokale anesthesie mogelijk, maar vaak is een sedatie of zelfs volledige anesthesie noodzakelijk.
De anesthesist zal je vóór de ingreep uitleggen welke narcose bij jouw esthetische chirurgie is aangeraden. Bij oa borstvergroting, borstlift, neuscorrectie en buikwandcorrectie is een volledige narcose steeds noodzakelijk. Bij liposculptuur en facelift kan soms een vorm van lokale anesthesie of lichte sedatie toegepast worden.
Ooglidcorrectie, oorcorrectie en labiaplastie worden quasi altijd onder lokale verdoving uitgevoerd.
Wat is narcose?
Bij een algemene anesthesie of narcose dient de anesthesist via een infuus een slaapmiddel of intraveneus anestheticum toe, waarna de patiënt in slaap valt. Narcose is echter geen gewone maar een kunstmatige slaap: bij een narcose zijn vele normale lichaamsfuncties en reflexen tijdelijk uitgeschakeld. De werking van het centrale zenuwstelsel wordt gedeeltelijk onderbroken.
Anesthesie is echter veel meer dan enkel pijncontrole en kunstmatige slaap: de anesthesist zorgt voor “bescherming” en “stabilisatie” van de levensbelangrijke functies van het lichaam. Tijdens de narcose neemt de anesthesist met behulp van allerlei apparatuur dat soort lichaamsfuncties over. Een clip op de vinger meet hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Elektrodes op de borst controleren de hartfunctie, een band om de arm de bloeddruk.
Naargelang de gebruikte narcosetechniek stopt de patiënt al dan niet met ademen. Zo ja, neemt de anesthesist deze ademhalingsfunctie over met een beademingsmachine.
The BeauCare quality
Wat doet de anesthesist?
Een anesthesist is een arts die kennis van de fysiologie en pathologie (de werking van het gezonde en het zieke lichaam), de anatomie (opbouw van het lichaam) en de farmacologie (hoe een medicament in het lichaam werkt en eruit verdwijnt) combineert om de patiënt op een veilige wijze onder narcose te brengen en door de operatie te loodsen.
De anesthesist moet de fasen van de chirurgische ingreep kennen om te kunnen voorzien wanneer een bepaalde meer pijnlijke of destabiliserende handeling zal uitgevoerd worden zodat preventieve maatregelen kunnen genomen worden door b.v. de narcose te verdiepen of destabilisatie van de bloedsomloop te voorkomen. Naast het onder narcose brengen van de patiënt en het bewaken van de vitale functies (ademhaling en bloedsomloop) heeft de anesthesist nog vele hieraan gerelateerde taken:
- het ondervangen van de stressreactie van het lichaam (tijdens de chirurgie worden vele stresshormonen vrijgezet),
- het voorkomen of behandelen van allergische reacties,
- het positioneren van de patiënt op de operatietafel (vermijden van doorligwonden en zenuwletsels en toch een goede expositie van het te opereren lichaamsdeel verzekeren),
- het regelen van de temperatuur van de patiënt (tegengaan afkoeling),
- het bewaken van de nierfunctie (o.a. toedienen van vocht via het infuus en volgen van de diurese),
- het controle en bijsturen van de bloedstolling,
- het opvolgen van het bloedverlies,
- het voorkomen van infecties (hygiënemaatregelen en zo nodig antibioticaprofylaxie) en vele andere.
Anesthesisten dienen niet alleen de narcose toe tijdens de operatie maar zij gaan ook na de operatie nauwlettend de ademhaling, bloeddruk, pols en het vochtverlies van de patiënt observeren en eventuele problemen behandelen en postoperatieve pijn bestrijden.
Voor de operatie spreekt de verdovingsarts met de patiënt om het narcoserisico precies in te schatten, eventuele problemen te voorkomen en te bepalen hoe zwaar de narcose moet zijn.
Waarom moet ik nuchter zijn?
Tijdens een algemene anesthesie vallen de slik- en hoestreflexen weg en zal de sluitspier tussen de slokdarm en de maag gedeeltelijk of volledig verslappen. Dit zorgt ervoor dat het eten makkelijk omhoog kan komen (zeker in liggende positie) en zo in de longen kan terecht komen. Voedsel dat aldus in de longen overloopt kan levensbedreigende gevolgen met zich meebrengen.